Wat is fairtrade?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.

Bij fairtrade krijgen producenten een eerlijke verloning voor een duurzame productie.  Dit staat helemaal uitgeschreven in lastenboeken waartegen iedereen in de keten gecontroleerd wordt.

Fairtrade wil boeren, arbeiders en hun gezinnen een menswaardig inkomen bezorgen en de omstandigheden creëren waardoor ze sterker staan en zélf uit de armoede geraken. Zo kunnen ze hun eigen toekomst in handen nemen.

Een duurzame productie, goed voor mens en milieu.
Een stem voor de boer, arbeider en zijn/haar gezin zodat ontwikkeling inspeelt op de juiste noden.
Eerlijke handelsvoorwaarden voor iedereen in de keten.

Duurzaam wil zeggen op een manier dat het de aarde en grondstoffen niet uitput.

Wat is het probleem:

Internationale handel slaagt er niet in om boeren in ontwikkelingslanden de middelen te geven voor een waardig bestaan: Ze hebben niet dezelfde toegang tot informatie, financiering en sociale voorzieningen. Tegelijkertijd voelen zij als eerste nu al de gevolgen van de klimaatsverandering. De macht in de productieketen is dan ook niet eerlijk verdeeld en zorgt voor armoede bij de mensen die dagelijks ons voedsel produceren.

70% van ons voedsel is afkomstig van kleine boeren.

Ook arbeiders op plantages hebben het moeilijk: te lage lonen, slechte werkomstandigheden en vakbonden die niet welkom zijn. Het meest kwetsbaar zijn werkers zonder vast contract: seizoenarbeiders en andere tijdelijke arbeidskrachten.

Indien we in de toekomst nog willen smullen van bananen en chocolade, dan moet het anders voor deze boeren, arbeiders en hun gezinnen. Zeker nu de vraag naar voedsel toeneemt en we tegen 2050 9 miljard mensen op een gezonde manier willen voeden.

 

Wij vinden het eenvoudig: als je kijkt naar de prent hiernaast zie je waar het probleem zit: bij het middenstuk. Er zijn miljoenen boeren en miljarden mensen. Als het middenstuk ervoor zorgt dat aan de ene kant de boeren genoeg geld krijgen en aan de andere kant de klant voldoende betaalt zodat ze er zelf ook nog een eerlijk loon aan overhouden, dan is er geen probleem. Als je de prent hieronder bekijkt, zie je waar het overal kan mislopen in het middenstuk: bij het product zelf, bij de export, bij de verwerking, bij de afwerking en bij de winkel. Ook de consument moet natuurlijk kiezen voor fairtrade.

 

Waarom is fairtrade nodig?

OM EEN EERLIJK EN ZEKER INKOMEN TE HEBBEN OM JE GEZIN TE ONDERHOUDEN:

In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk wisselende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.

 

OM EERLIJK BEHANDELD TE WORDEN OP JE WERK

Naast kleinschalige boeren komen ook plantages voor een aantal producten in aanmerking voor certificatie: de standaarden van Fairtrade zijn dan gericht op een beter bestaan voor de arbeiders. We denken hierbij aan het aantal uren per dag dat je mag werken, de omstandigheden: veiligheid, temperaturen, discriminatie, milieuvervuiling, ...

 

OM EERLIJK LOON VOLGENS JE WERK TE KRIJGEN EN OM IN CORRECTE WERKOMSTANDIGHEDEN TE WERKEN

Plantagewerk kenmerkt zich nog vaak door te lage lonen en slechte werkomstandigheden, terwijl vakbonden op afstand worden gehouden. Het meest kwetsbaar zijn werkers zonder vast contract: seizoenarbeiders en andere tijdelijke arbeidskrachten.

 

 WE TONEN HET EVEN IN EEN PRENT: