Evaluatie
De evaluatie en reflectie kon je al een beetje lezen bij de uitvoering. Het verliep ietwat anders dan we voorbereid hadden.
We sommen de onverwachte valkuilen op:
- de Colruyt die niet veel fairtradeproducten had
- de weinige mensen in de Delhaize die ons allemaal gezien hadden waardoor we niet meer ongemerkt iets konden doen
- de handtassen in de winkelkarren
- we spraken niet af wie de nabespreking ging doen met de dame die 'geprankt' werd om uitleg te geven waarom we dit deden
- we wilden niet dat het filmpje in de school afgespeeld zou worden, zoals eerst ons idee was
Werkpunten, hoe kunnen we dit de volgende keer vermijden?
- nog beter voorbereid zijn, bijvoorbeeld door voordien te checken hoeveel fairtradeproducten de Colruyt in Oostende heeft
- de taken nog meer verdelen: bij elk puntje moeten we schrijven wie wat doet
- de rest hebben we ter plekke goed opgelost
Goede punten:
- lef en durf om als fairtradehelden verkleed in je eigen stad rond te lopen waar mensen je kennen
- doorzetten: we gaven niet op na de Colruyt
- het is gelukt: we hebben iemand kunnen pranken en het staat op film
- we deden zelfs nog een extra geacteerde prankfilm met een vriend
- we hebben de leerkracht van winkelbediende kunnen overtuigen om volgend jaar ook fairtradeproducten te verkopen in het schoolwinkeltje.
Reflectie
Welk gevoel houden we eraan over? Welk effect heeft het gehad?
We hebben veel gelachen op de dag dat we gingen filmen en het was eigenlijk wel kicken om te doen.
We weten niet of het zoveel effect gehad heeft op de dame die we geprankt hebben, maar we hebben toch een deel nieuwsgierigen doen nadenken over fairtrade. Hier en daar vroegen mensen ook wat we aan het doen waren en toen we uitleg gaven, keken ze toch een beetje op naar ons. Ik denk ook dat ze wel schrokken dat zo'n gasten als wij daarmee naar buiten komen. Onze leerkracht vond dat toch.
En als we eerlijk zijn, in het begin tijdens de lessen over fairtrade, leek het ons allemaal we een ver-van-ons-bedshow, maar nu beseffen we wel dat het heel dicht bij ons ligt.
Yoshy: Ik heb veel bijgeleerd over fairtrade. Ik kijk nu in de winkel ook of ze het in fairtrade hebben en als het niet teveel scheelt in prijs, pak ik de het fairtradeproduct.
Kiani: ik schrok er wel van dat er nog steeds zoveel mensen onderbetaald zijn. In de bouw vloeken we soms wel eens op de Polen die ons werk komen afpakken, maar nu bekijk ik ze wel anders. Ik vind wel dat dit mag opgelost worden over de hele wereld, zodat er enkel eerlijke producten zijn.
Ilias: Ik vind het wel ambetant om te weten dat mijn Nike's niet fairtrade zijn, maar ik ga ze toch blijven kopen. Jammer dat je dat niet fairtrade vindt want ik betaal wel veel geld voor mijn Nike's. Ik vraag me dan eigenlijk wel af waar al dat geld naartoe gaat. Ik zou wel graag een schoenenwinkel opstarten enkel met exclusieve schoenen van hippe merken en dan zou ik wel willen dat de mensen aan het einde van de keten een eerlijk loon krijgen.
Jeroen: Ik wist al dat de wereld niet zo eerlijk in elkaar zat. Je kan er weinig aan doen. Ik denk nog altijd dat wij het niet zullen veranderen, maar onze leerkracht bedoelt het wel goed en het was wel een aparte les. Ik heb wel nieuwe producten leren kennen die fairtrade zijn en ik geloof nu wel dat het echt eerlijk is. Voordien dacht ik dat fairtrade ook niet eerlijk was, al een vorm van commerce, maar nu ik geleerd heb dat er controle op is, geloof ik wel dat het eerlijk is en zou ik nu toch eerder geneigd zijn het toch te kopen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb